10 RÅD TILL DIG SOM SKA BÖRJA STUDERA

I måndags drog ännu en termin igång för alla oss studenter på högskolor och universitet. När jag kom innanför skolans stora glasdörrar så möttes jag av så många förvirrade ansikten och då slog det mig att måndagen ju för många innebar ett nytt kapitel i livet. Många började ju faktiskt sin första skoldag och termin i måndags! Åh, jag minns hur förvirrad och lite smått nervös jag själv var vid terminstart när jag började mina studier. Nu är jag inne på min fjärde termin och är inte nervös alls längre, haha.

Här är mina 10 bästa råd för dig som har börjat eller ska börja studera. Enjoy!

Bland det bästa jag vet är att inför varje termin (eller åtminstone varje "läsår") åka till clas ohlson, rusta och andra billiga butiker och gå loss bland fina skrivhäften, pennor, post-itlappar, gem och överstrykningspennor. Det är så roligt att ha fina block att skriva i istället för de gamla skrivblocken som legat i någon låda och samlat damm sedan grundskolan, haha. Nä, ut med det gamla och in med nytt och fräscht!

Jag vet att jag har tjatat om detta i tidigare inlägg också, men det är värt att ta upp ännu en gång. Investera i en fin kalender! Det gör det så mycket roligare att styra upp och planera vardagen. Är du villig att lägga ned en extra slant tipsar jag om att designa ihop din egen kalender så att du får den precis så som du vill ha den. Det har jag gjort och jag är nöjd!! Designa din personliga almanacka HÄR.

Jag ser varje skoldag som en chans att få använda nya och fina outfits. Det är den största skillnaden med att gå i skola i jämförelse med att jobba. I varje fall för mig som tidigare jobbat på arbetsplatser där det har använts arbetskläder. När du går i skolan får du fritt klä dig hur du vill och inspireras av andras outfits! Så, inför skolstarten, så tycker jag att du ska unna dig någonting nytt i garderoben som du bara längtar till att få bära upp!

Att planera och att ha framförhållning är så viktigt som student. Dina studier går helt under ditt egna ansvar. Lämnar du inte in en uppgift i tid är det ingen som påminner eller tjatar. Därför är det superviktigt att planera dina veckor så att du får en överblick över vad du behöver göra under veckan. På så sätt slipper du sitta i panik och svettas en fredag eftermiddag för att du glömt att en uppgift ska vara inskickad innan klockan slår 24.00. Genom planering kan du behålla kontrollen och slippa stressa sönder för att det plötsligt blir så mycket att göra på en och samma gång.

Det här önskar jag att någon hade sagt till mig när jag började på högskolan, haha.. Wow, vad stressigt det var att försöka hinna med att anteckna allting som sas under föreläsningarna! Jag vågade inte missa någonting. Jag var så upptagen av att försöka hinna med att anteckna allt som föreläsaren gick igenom att jag inte ens hann lyssna till vad hen faktiskt förklarade. Du behöver inte anteckna allting! Du behöver inte ens anteckna överhuvudtaget. Särskilt inte om föreläsaren använder sig av powerpoints som sedan publiceras i kursrummet så att ni kan ta del av dem. I föreläsarens powerpointbilder finns tillräckligt med information! Slappna av och lyssna istället. :)

Kolla i bibliotek, låna av någon, sök efter begagnad kurslitteratur på olika sidor på exempelvis facebook och andra hemsidor. Kurslitteratur är dyrt. Hjälps åt i klassen! Låna ut böckerna till varandra så slipper ni köpa alla böcker.

Hey, let's face it. Studentlivet är inte särskilt glammigt eller lyxigt haha.. Ekonomin är begränsad för många under studietiden. Mitt tips är att se över inkomsten per månad i förhållande till fasta utgifter. På så sätt får du en tydlig bild över hur mycket pengar du har över till att lägga på nöjen och shopping. Med en planerad ekonomi och en enkel budget undviker du att behöva äta nudlar sista veckan innan CSN. ;)

Många gånger, särskilt inför tentor och andra utmaningar, kan hela plugg-grejen kännas övermäktig. Men tro på dig själv! Du kan! Du är antagen till utbildningen för att du har vad som krävs. Ha det i åtanke och gör ditt bästa så ska du se att det kommer att gå vägen!

Det är faktiskt sant. En tenta är inte världens största grej och en underkänd tenta är inte heller jordens undergång. Jag minns hur stressad jag var för dedär omtalade tentorna. Men hörrni, det är inte så stort och läskigt som många tror! Det är ett prov. Och om du inte klarar provet? Då får du försöka igen. Inget mer än så. :)

Det kanske viktigaste av allt - HA ROLIGT!! Njut av din tid som student. Njut av att inte vara så styrd som du skulle vara i och med ett "vanligt" jobb. Njut av alla galna idéer och härliga bruncher, hemmafester, spelkvällar, skolfester, temafester, sittningar, insparksveckor, utgångar, tacokvällar, pluggfrukostar... Allting! Försök släppa lite på stressen och pressen, det allra mesta ordnar sig faktiskt ändå.


Gillar

Kommentarer

linneahedberg
linneahedberg,
Har precis börjat min utbildning och måste verkligen säga, gud vilket bra inlägg! Tack för så många bra tips ♡
nouw.com/linneahedberg
tildajuujarvi
tildajuujarvi,
Vad roligt och grattis till utbildningen!! Men tack snälla😍 Stort lycka till nu!❤️
nouw.com/tildajuujarvi