ATT GÖRA SLUT MED EN VÄN

"Du är min närmaste vän. Vi är 11 år, vi är bara barn. Det är en regnig höstdag och vi har rast mellan lektionerna på skolan. De andra har redan hunnit klä på sig och gå ut men det är så kallt att du och jag hellre stannar inomhus. Vi står i kapprummet, vid dörren, och ser ut över skolgården där barn i alla olika åldrar lekar med bollar, hopprep, spadar och hinkar. Någon svingar sig i klätterställningen medan de tuffa sexorna istället sitter i stora gäng i olika hörn av skolgården. Killarna i gängen buffar på varandra och ger varandra dunkar i ryggen med jämna mellanrum som bekräftelse när någon av dem sagt någonting bra. Tjejerna däremot fnissar högt och springer iväg med killarnas kepsar för att sedan skrika ännu högre av förtjusning när de blir jagade. Deras skrik är så högljudda och ljusa att de tränger igenom den tjocka dörren med den stora glasrutan som vi står innanför.

Vi fortsätter att iaktta allt som sker på skolgården samtidigt som vi pratar om såntdär som 11-åringar pratar om. Kanske fnissar vi åt någon stackare som snavat vid hopprepen. Kanske tycker vi att en förbigående kille var lite söt eller så kanske vi pratar om den där vikarien som är så knäpp. Vi säger säkert att vi hatar henne, fast vi inte ens vet vad ordet hat egentligen innebär.


Minutrarna går och den 15 minuter långa rasten som läraren nyss hade kallat för "en bensträckare" börja lida mot sitt slut. När det ringer in från rasten ser vi hur alla lekar och all rörelse bara dör ut. Klätterställningen blir stående tom, bollarna studsar iväg utan att någon springer efter dem och både hinkar och spadar blir lämnade ensamma kvar i sanden. Alla elever börjar att röra sig mot skolbyggnaden och inom några sekunder skulle det tomma kapprum som vi står i fyllas med högljudda och energiska barn i vår egen ålder. Det är några sekunder kvar av lugnet före stormen när du, min närmaste vän, vänder dig om och ser mig i ögonen samtidigt som du säger det. "Förresten, du passar så bra i att vara tjock. Jag kan inte tänka mig hur du skulle se ut om du vore smal."

När lektionen börjar har jag svårt för att höra vad vår fröken pratar om, för jag tänker bara på det du precis sagt till mig. Jag förstod inte vad du menade och min 11-åriga hjärna försökte febrilt att komma underfund med om det du precis sagt var en komplimang eller faktiskt någonting taskigt. Men om det var en komplimang, varför känner jag mig då så ledsen?

Vi är 11 år och du har precis satt en stämpel på mig. Jag vet att jag är längre än de flesta andra flickorna, jag har redan börjat få höfter och min rumpa är större än de andra tjejernas. Det är svårt att hitta byxor som inte spänner åt för mycket kring höfterna och jag har så länge jag kan minnas känt mig stor och avvikande från de resterande tjejerna i gänget. Du, min närmaste vän, har precis berättat för mig varför jag inte är som er andra. Jag är ju tjock."


Det skulle dröja många år till efter denna händelse innan jag förstod att du inte var min närmaste vän.
Faktum är att du inte var någon vän överhuvudtaget. Du sa ofta elaka saker som du fick att låta som välmenande komplimanger, vilket förvirrade mig. Det tog många år innan jag insåg att du inte var en riktig vän - men när det väl stod klart för mig förstod jag också vikten av att ha vänner omkring mig som genuint vill mig väl. Riktiga vänner som lyfter, stärker och höjer istället för att trycka ned och ta min energi. När jag lärde mig att se skillnaden på en "vän" och en riktig vän så blev det enkelt att rensa och faktiskt göra slut med de "kompisar" som inte tillförde någonting positivt i mitt liv utan som snarare dränerade mig på energi.

Livet är för kort för energitjuvar! Se till att omge dig med människor som får dig att känna dig som den bästa versionen av dig själv. Dåliga relationer påverkar livskvalitén negativt och i slutändan är det du som får dra det tunga lasset. Att göra slut med en vän som får dig att må sämre är lika viktigt som att göra slut med en partner som får dig att må sämre!

Och kom nu också ihåg att en enda riktig vän är värd så mycket mer än 10 dåliga.
Gör er själva en tjänst och se över era relationer. Rensa bort de som inte bidrar med någonting positivt och fokusera istället på att vårda de relationer som får dig att må bra! Det blir du lyckligare av i längden.


Kram

Gillar

Kommentarer

elinlindroos
elinlindroos,
vilken fin blogg!! och guuud vad snygg du är människa!!
nouw.com/elinlindroos
tildajuujarvi
tildajuujarvi,
Men åh tack snälla! Och detsamma till dig, superfin är du 😍
nouw.com/tildajuujarvi
Nettan
Nettan,
Helt rätt, man måste omge sig med bra vänner 😊
nouw.com/nettan
tildajuujarvi
tildajuujarvi,
Ja det är så viktigt för livskvalitén! Ha en fin kväll 😍
nouw.com/tildajuujarvi
Molly,
vilket viktigt inlägg hjärtat <3
nouw.se/mollyaxelsson
tildajuujarvi
tildajuujarvi,
❤️❤️❤️
nouw.com/tildajuujarvi
Storasyster
,
Men tusse liten.