DU BEHÖVER INTE SLÅ ELLER SPARKA FÖR ATT GÖRA ILLA EN ANNAN MÄNNISKA

Idag hade vi en tre timmar lång föreläsning om "att bemöta utsatta", som i detta fall är personer som fallit offer för våld i nära relationer - då vår pågående kurs fokus ligger på just detta. Föreläsningen avslutades med en film på 30 minuter som skildrade hur våldet i en nära relation kan se ut, yttra sig och utvecklas över tid. Särskilt intressant var det att filmens handling utgjordes av två kvinnor vars kärleksrelation till varandra präglades av våld i olika former. Det var nyttigt att få se hur våldet kan förekomma i alla former av par-konstellationer oavsett kultur, läggning, religion eller kön.

Dagens föreläsning väckte en del tankar, reflektioner och känslor hos mig - och jag känner någonstans att jag vill dela dem med er. Jag gör det inte utan att tveka dock, därför att jag ju både vet och också kan förstå att detta är ett ämne som är lätt att missuppfatta eller uppleva som obekvämt. Med all rätt. Det är ett tungt och känsligt ämne och det får vi inte glömma bort för att sedan bara klampa rätt in i det, men jag tänker att det ändå är viktigt att våga ta sig an och belysa det - så länge det görs med respekt. Så jag tänker att jag gör ett försök.


För att en handling ska räknas som "våld" behöver den varken leda till ett skrapsår, en blåtira eller ens ett litet blåmärke. Däremot är det fysiska våldet kanske den typ av våld som de flesta direkt tänker på när uttrycket "våld i nära relationer" kommer på tal. Det har länge varit det som också jag i huvudsak kommit att tänka på när jag hört att det funnits med våld i bilden för en relation. Det är först nu, under min utbildning till socionom, som jag verkligen insett och förstått hur olika typer av våld kan utövas på olika sätt, i olika sammanhang - men ändå skada offret lika illa. Jag har förstått att en människa inte fysiskt ens behöver röra vid en annan för att göra denne illa. Psykiskt våld kan, och gör oftast, minst lika ont som ett knytnävsslag. Och det är nog främst detta jag vill lyfta och påminna er om idag; att våld absolut är slag, sparkar och knuffar. Men våld är också kontroll, kränkningar, förnedring och skuldbeläggning.


Därför måste vi våga fråga .Vi kan inte vänta på ett blåmärke, en blåtira eller ett brännsår innan vi vågar fråga - för de kanske aldrig kommer. En kränkning orsakar inte ett synligt sår, trots att upplevelsen av den kan vara lika smärtsam som när man precis blivit fysiskt huggen med kniv. Det syns inte - men vi får inte tolka det som synonymt med "finns inte". Vi måste våga fråga, i välmening och omtanke, för att kunna fånga upp, stärka och rädda. För en utsatt person har inte orken, eller kanske ens insikten, att ta sig ur på egen hand. Fråga kompisen, klasskamraten eller kollegan om hur hen har det i sin relation, hur hen mår. Våld i nära relationer bryter ned offret, steg för steg och bit för bit. Hen kommer troligtvis inte ha orken att lämna det destruktiva förhållandet och aldrig mer återvända till den som skadar. Faktum är att de allra flesta behöver bryta upp, separera för att sedan falla tillbaka - upprepade gånger, innan de plötsligt står vid ett vägskäl som de själva kan uppleva och beskriva som ett val mellan liv eller död. Och det måste få ta sin tid! Det är en process med många risker, faktorer och känslor. Och det är en nödvändig process - men vi måste hjälpa dem igenom den.


Jag vill skicka med er mod, kraft och ork att närma er den där personen vars mående du haft i tankarna under en tid. Honom som du tycker har uppträtt avvikande eller henne som du upplevt känts sluten, stressad och rädd. Eller den där kompisen som aldrig kan hänga med på grejer längre och som oftare och oftare kommer med undanflykter när ni ska iväg på något. Det är känsligt och obekvämt, men så viktigt! Vi kan inte rädda alla. Faktum är till och med att vi inte kan rädda någon alls, så länge personen själv inte vill bli räddad. Men att få frågan, bara det att du faktiskt vågar fråga, kan så ett frö hos någon. Ett frö som sedan blommar ut till ny kraft, nytt mod och ny ork att ta till slut tillbaka makten över sitt egna liv.

Gillar

Kommentarer

malinkirstine
malinkirstine,
Så himla viktigt och rätt <3 Kram
nouw.com/malinkirstine
tildajuujarvi
tildajuujarvi,
Jag tycker att det är viktigt att våga prata om <3 Kram!
nouw.com/tildajuujarvi