HUR GÖR MAN FÖR ATT FÅ EN KÄRLEKSRELATION ATT HÅLLA?

Jag har varit med Feisal sedan vi var 14 år och i år fyller vi 22. Vi har varit tillsammans under i stort sett alla våra tonår vilket har känts som att vi nästan vuxit upp ihop. Tonåren är ju en väldigt känslig tid där mycket händer och sker, inte bara runtomkring vad gäller umgänge och liknande, utan också när det kommer till den egna personliga utvecklingen. Detta har försatt vår relation i gungning ett x antal gånger vilket gjort att vi hunnit med att "göra slut" inte bara en utan två gånger under dessa år. Jag skriver "göra slut" inom citat-tecken därför att det absolut finns skäl till att ifrågasätta dem uppbrotten då vi ändå fortsatt att träffas och hålla kontakt som om vi fortfarande hade varit tillsammans. Hur som helst, vi har efter varje kris och varje svacka ändå hittat tillbaka till varandra med viljan att anstränga oss, försöka på nytt och laga det som varit trasigt i förhållandet. Det är nämligen inte omöjligt, men det kräver sitt.

Många har frågat mig hur vi gör, hur vi har lyckats få det att hålla så länge som det gjort och jag har verkligen inget enkelt svar på det. För oss har det handlat om att anstränga sig på olika plan. I början av ett förhållande, då det är så mycket fjärilar i magen att det pirrar konstant, så krävs det inte särskilt mycket jobb och ansträngning för relationen. Allt känns ändå perfekt och ni vill inte göra någonting annat än att pussas och kramas under täcket medan TV:n visar en film som ni ändå inte ser på för att ni är så uppslukade av varandra. Det är en speciell tid och lyckan är total. Att vara nykär är som att ständigt vara hög - på lycka.

Men ni kommer inte vara nykära i flera år, ingen är det. Jag vet att det kan låta jättetråkigt, men ju mer tiden går desto bekvämare blir ni med varandra och i er relation. Relationen blir djupare och det känns plötsligt inte lika viktigt att alltid vara nyfixad och skitsnygg eller att alltid ha snygga och matchande underkläder när ni ses.

Det kanske låter tråkigt att nyförälskelsen går över men jag tycker ändå att varje fas i en kärleksrelation har sin charm. Den första tiden är pirrig, spännande men också lite osäker. "Är hen lika kär som jag är? Kommer han att tröttna snart? Tycker hen att jag är för klängig? Vågar jag fråga om hen vill ses snart igen eller borde jag vänta på att hen föreslår det först?"

Med tiden svalnar visserligen pirret och spänningen men de byts ut till någonting djupare. Istället infinner sig en så stark känsla av trygghet och hela relationen genomsyras av tillit. Jag vet att jag kan räkna med Feisal. Han fanns där igår, jag vet att han finns där nu och jag vet att han finns där imorgon. Jag vet att han älskar mig även de dagar då jag inte kan älska mig själv. Vi är ett team och jag vet precis vart jag har honom samtidigt som han är trygg i att jag tar emot honom närhelst han behöver mig.


För alla kärleksrelationer är det självklart viktigt med exempelvis ärlighet och respekt men efter mer än 8 år i ett förhållande vill jag våga påstå att detta är saker som bör prioriteras lite extra när förhållandet börjar få sig några år på nacken:

Avsätt tid till att bara få umgås med varandra.
Det är superviktigt att ni fortsätter att gå på mysiga dejter! Åk iväg till något fint ställe, hitta på någonting roligt att göra eller laga middag tillsammans. Vad som helst, det viktiga är att ni tar er tiden till att umgås med varandra. För mitt i en hetsig och fullspäckad vardag är det dessa stunder som ger relationen ny energi.

Visa uppskattning
Berätta för din partner hur fin du tycker hen är. Hur snygg, smart och omtänksam hen är. Ni kanske tänker att det blir lite tjatigt efter åtta år tillsammans, men nej - det är så, så, så viktigt! Att få och ge uppskattning i form av komplimanger, små överraskningar eller en oväntad kram väcker det där pirret i magen igen. Ju längre tid det går utan uppskattning desto mer krävs det för att väcka pirret igen.

Ge varandra närhet
Ta i varandra. Pussas, kramas, kyss varandra och håll handen. Att vara intima med varandra och ge varandra närhet är viktigt för att hålla kärleken och attraktionen vid liv. Annars är det lätt att relationen börjar kännas alltmer som en vänskaps-relation istället för en kärleks-relation.

Prata med varandra
Prata, prata och prata lite till! Detta är avgörande för att relationen ska hålla i det långa loppet. Så fort någonting känns oklart, osäkert, mindre bra eller obekvämt - prata om det! Vi människor är inga tankeläsare och därför är kommunikationen vårt viktigaste verktyg när det kommer till att göra oss förstådda.


Gillar

Kommentarer