"INGEN KILLE VILL HA EN FEMINIST"

Under den senaste veckan har jag ramlat över texter och videor där olika tjejer berättar om hur de fått ta emot massor av negativa kommentarer vad gäller framförallt deras utseende, deras kropp eller deras olika val de gjort i livet. Jag får ont i magen av att bara läsa eller höra vad för kommentarer de får ta emot, men vet ni vad som känns nästan ännu värre? Att de som skriver nedlåtande kommentarer om dessa tjejers utseende och kroppar faktiskt också själva är tjejer. Det gör mig så besviken.

Alla vet vid det här laget att det är tufft att vara kvinna i dagens samhälle - på många olika sätt. Det är tufft att vara kvinna på arbetsmarknaden, på nattklubben, i skolan, i löneförhandlingar och i idrotter, bara för att nämna några exempel. Vi kvinnor blir ständigt sexualiserade, förminskade samt objektifierade och vi lever under en ständigt närvarande press och stress kring hur den vackra och sexiga, inte för smala men heller absolut inte tjocka, kvinnokroppen ska vara och se ut. Vi kvinnor får kämpa hårdare för att bli tagna på allvar, för att bli lyssnade till, för att få våra röster hörda och för att bli behandlade och bemötta på samma sött som män. Och ärligt talat hörrni, det sista vi behöver är väl att dessutom behöva kämpa mot varandra?


Vi behöver snarare hålla varandra om ryggen, stå upp för varandra och peppa, stötta och hylla varandra. Vi tjejer behöver hålla ihop som ett team som lyfter och stärker varandra för att kunna kämpa emot patriarkatet som genomsyrar hela det samhälle som vi lever i. Det kanske mest tragiska av allt är ju att det faktiskt är på grund av patriarkatet som tjejer alltför ofta vänder sig emot varandra, kallar varandra för nedlåtande och elaka saker och hugger varandra i ryggen. Därför är det än viktigare att vi alla läser på, försöker förstå strukturerna och urskilja orsak och verkan.

Som jag känner idag har jag tyvärr inte särskilt höga förhoppningar generellt vad gäller män. Det är så sällan dessa problem och strukturer går att ens diskutera med en man utan att diskussionen övergår till en hetsig debatt och mannen i fråga blir kränkt. Det är så svårt för mig att förstå varför det verkar vara omöjligt för en man att svälja sin stolthet och erkänna att det faktiskt är såhär samhället ser ut idag? Varför måste mannen alltid ta åt sig av allting på ett personligt plan? Om du vet med dig att du inte är en våldtäktsman, varför tar du då åt dig när de kommer på tal?

Men vad gäller kvinnor däremot, då är mina förhoppningar höga! Jag hoppas på oss och jag tror på oss. Jag har sådana fantastiska powerkvinnor i min närhet som jag genuint inspireras av varje dag. Jag tror så starkt på att vi kvinnor kan förändra, jag tror så starkt på att vi kvinnor kan åstadkomma vad som helst och jag tror så starkt på att vi kvinnor vill varandra väl. Därför blir jag besviken när en tjej väljer att kommentera en annan kvinnas utseende eller kropp på ett nedlåtande sätt. Jag vill så gärna tro att vi har kommit längre än så. Vi är ju systrar. Allesammans. Kan vi bara komma överens om det nu?


Jag ska vara ärlig mot er och erkänna att jag inte alls varit särskilt insatt eller ens intresserad av dessa frågor tills för bara något år sedan. Jag var en av många tjejer som inte ville kalla mig själv för feminist för att killarna ju tyckte att det var osexigt. Ingen kille vill ju ha en "såndär manshatande feminist med hår under armarna". Jag skäms när jag ens skriver detta. Jag var så (lyckligt?) ovetande om vad feminism och hela debatten egentligen handlade om.

Idag vet jag bättre, fastän jag absolut har mycket kvar att lära. Allt som krävs är att du läser på. Samla information, kontrollera statistik, jämför nutid med historien, se till fördelningen av kvinnor vs män i högt uppsatta positioner, granska reklam och andra medier ur perspektivet hur kvinnan framställs i förhållande till mannen, osv.. Ju mer du läser på desto tydligare kommer du att kunna urskilja strukturerna och desto mer kommer du att inse och förstå. Och när du väl förstår strukturerna - då blir de plötsligt omöjliga att blunda för.Ni är bäst.


Xx, Tilda


Gillar

Kommentarer

sofieevelina
sofieevelina,
Så bra skrivet! 😃
nouw.com/sofieevelina
tildajuujarvi
tildajuujarvi,
Tack snälla du, det är ett viktigt ämne som måste tas upp mer.. 😊 kram! <3
nouw.com/tildajuujarvi
prinsessasdagbok
prinsessasdagbok,
Så jäka bra!!!
nouw.com/prinsessasdagbok
tildajuujarvi
tildajuujarvi,
Vi är bäst!! 😊 <3
nouw.com/tildajuujarvi